Sesungguhnya Solatku, Ibadahku, Hidupku, dan Matiku hanya keranaMu...
all praises to Allah....

Ukhti & akhi

PERKARA YANG PERLU DILALUI....

Assalamualaikum..

apa khabar Iman??

aaaaaaahhhhhhhh...... boleh tak nak menjerit?..... bukan ada org nak dgr pun kan..kan...... 

aku risau la... aku  dah start fikir pasal result final nanti.....
aku takut sangat.... 
aku dah cuba buat yang terbaik hari tue....
tapi aku rasa.................

tak cukup baik lah....
sebab aku study tunggang langgang....
mana taknya.... lagu dekat telinga.... 
kejap-kejap sembang dengan kawan... 
tak sampai sejam dah ngantuk....
mahasiswa jenis apakah aku nie?
huh.... nak undur?? of course la dah tak boleh....
kalau mintak doremon suruh kembalikan masa pun tak der maknanya...
bukan doremon yg kawal dunia tapi Allah S.W.T...

apa yang aku boleh buat sekarang??? mengesal?? memang akan mengesal lah nanti...
  
markah carry mark aku pun tak der lah membanggakan sangat...
cukup-cukup makan la weh....
aduh....... 

cuba bayangkan kalau result kita tak cun sikit....
boleh je nak deactive FB ke... nak lempar handphne kasi hancur ke..
nak ngorok2 ke...
boleh je nak lari.... beli tiket lari g indon ke.... ahhh... x nak indon....
g thailand lah....

tapi kalau dekat padang mashyar nanti mcm mna??
tiba-tiba neraca kita tak balance... dah tue berat banyak dekat amalan BURUK pulak tue...
time tue.... dah tak der masa nak ngorok2 dah.... nak beli tiket g thailand pun dah tak sempat dah adik ooi...
org yg nak jual tiket pun tgh tunggu turn amalan dia nak ditimbang pulak.... Nauzubillah...

tapi apa sb nak ngorok2, nak lari, nak sembunyi semua nie? sebab malu? sedih?? hurm..
bagus jika kita mempunyai perasaan tersebut
itu menandakan yg kita masih lagi manusia tulen yg ada perasaan
namun, bukankah lebih menarik kalau kita ada perasaan yg sama setiap kali kita gagal jalankan perintah Allah?
ngee~~~

Atau adakah hanya selepas result kita tak memberangsangkan... barulah kita nak bersosial dgn Allah... terketar-ketar nak cari  Allah
jadi.. putuskan segala benda yang bolehmenghubungkan kita dengan kawan2...
supaya kita boleh bertafakur dan bersujud pada Allah..
menangis kesedihan dengan tenteram..? maknanya, jika results kita bagus, atau sebelum keluar results, hubungan sosial kita dengan Allah memang sangat-sangat sikit berbanding hubungan sosial kita dengan kawan-kawan kan..kan..?
in bukan fantasi tapi realiti... aku sendiri pun menghadapi perkara yang sama...
dah tu still nak mengaku yang kita ini SEPENUH MASA ISLAM???
tapi hakikat yang sebenar... KITA ISLAM BILA KITA SEDIH DAN DITIMPA MASALAH SAHAJA..

korang terasa ka??
jangan risau lah... aku yang menulis ini lagi terasa dalam....
tp bukankah keindahan org muslim tu bila dia saling mengingatkan saudara2nya.....

Allah. jadikan kami hambaMu yg bersyukur
:(



p/s: redho dengan segala keputusan nanti...

2 comments:

Huda Diaz said...

kadang-kadang bila exam je rasa semua exam ni untuk dunia. kalau gagal tak jadi apa pun. masa tu lah baru nak teringat kat amalan kita.
memang sedih. takut.

mazmiesya (-_-) said...

hurm... btol tue...