Sesungguhnya Solatku, Ibadahku, Hidupku, dan Matiku hanya keranaMu...
all praises to Allah....

Ukhti & akhi

EVERGREEN....

Assalamualaikum...

apa khabar iman?
evergreen.... apakah? kalau di translate kan dekat google translate tu...maksudnya "malar hijau"... tapi aku search lagi dalam wikipedia, maksudnya... sejenis tumbuhan yang daun nya akan SENTIASA ADA di setiap musim... wahh... hebat tue....konklusinya....pokok evergreen nie memang special dan berbeza dengan pokok2 lain... kalau pokok2 lain.... tiba musim luruh je.... tinggal batang la pokok tue... hahaha.... 

kenapa tiba-tiba aku cakap pasal pokok nie... evergreen plak tue.... actually nak cerita pasal seorang kawan aku nie... dia selalu guna nama evergreen... aku pun tak pernah terlintas nak tanya dia apa maksud evergreen tue.. so... sekarang masing-masing dah duduk jauh... aku pun kena search la sendri dalam google...(mcm la tak boleh nak mesej dia kan.. huhu)... bukan tak nak mesej.. tak der kredit... huhu..

ce cari yang mana satu dia.. yang mana satu aku... hihi
banyak je gambar aku dengan dia... tapi aku still pilih yang nie dan edit... sebab gambar nie macam tak full taw...
aku pun tak berani nak letak2 gambar full nie... mcm2 berlaku sekarang nie... yang nie pun aku tak sempat nak tunjuk dan minta izin dekat dia.... maaf ye...

aku cite sikit tentang biodata dia ea...

TENGKU AMIRAH BT TENGKU MOHD AZAHAR nama diberi..
umur sama dengan aku...
warna kegemaran hijau dan apa ea dia gitau aku ritu..... rasanya putih kot... tak ingat pulak..
tempat lahir... dirahsiakan... hihi..
tarikh lahir bulan julai...
EE student-  Electrical Engineering
tempat belajar sama dengan aku lah..
ingat lagi tak post yang lepas ... yang --> ini 
nama dia pun ada dalam gabungan tu jugak...

aku pun tak tahu macam mana aku boleh start kenai dia... memang la kitorang satu rumah tapi cara macam mana pun aku dah tak ingat... siapa yang tegur siapa dulu... honestly.. memang aku tak ingat langsung... tapi seingat aku.. kitorang dah mula cakap minggu orientasi hari ke 4, 5 macam tu la... sampailah habis orientasi... 
and then mulalah... terjalin ukhwah fillah antara aku dan tengku amirah tue... time tu tak rapat sangat.... banyak buat hal masing-masing la... cuma time nak makan ke nak turun ke, baru kitorang saling mengajak la.. nak membiasakan diri mula2 tu memang la lambat sikit.. segan-segan pulak tue....

bila dah berbulan duduk sekali, memang rapat la kan... keluar sekali... selalunya keluar betiga dengan housemate seorang lagi... pastu masa nak dekat2 final exam dengan cuti sem nie kitorang keluar berdua je... ye lah.. dah tak der siapa nak keluar sekali... kami keluar je lah berdua...keluar makan dengan beli barang je la..

dalam rumah kitorang tue, dia lah yang paling matang antara kami-kami yang lain... memang dalam rumah tue, dialah salah seorang yang aku respect... aku selalu kacau dia, panggei kak teng... hehe.. mula2 bising jugak... lama2 dia ok... maaf ye tengku amirah.... aku kalau ada masalah apa2 ke, dengan tengku amirah nie lah aku sering bercerita masalah2 aku... dia pun selalu story pasal kisah hidup dia dekat aku, menarik sangat.. aku memang suka dengar2 orang bercerita ni... pendengar setia lah katakan... kalau nak mintak tulis buku pasal kisah hidup seseorang... boleh sangat...dah hafal dalam kepala hotak nie ha...huhu

akhir-akhir bulan before cuti sem dan time tue sedang sibuk dengan final exam...  kitorang jadi rapat sangat... nak pergi mana je.. kami berdua je.. makan berdua, minum berdua, pergi minimart berdua, keluar pun berdua, sembang berdua, pokoknya semua berdua lah... mandi tak berdua la.. masing2 la... ha... tidur pun berdua ok..haha.... bila teringat balik... kelakar pulak.. sedangkan dia bilik lain... aku bilik lain... boleh pulak tidur sekali... tak per lah... at least ada peneman nak tidur...

before nak tidur tu... aku selalu paksa dia cerita pasal kawan-kawan dia...bedtime story.. sedangkan masing2 dah ngantuk dah... kesian dia..... pernah sekali tu.... punyalah khusyuk dengar dia cite... sampai dah lewat pagi.....huhu....
seriusly mierah memang seorang yang tabah.... seteruk2 kisah silam aku.... dasyat lagi kisah silam dia... sampai aku pun dah terbawak2 dengan kisah silam dia ha.... haha... asyik dok fikir apasal la benda tu boleh jadi  dekat dia sedangkan dia tak pernah kacau orang.... ish..ish...

dia pun dah menjerat aku ke dalam dunia k-pop... haha... yang nie memang aku tak akan lupa... dulu habis-habisan aku cakap apa yang best sangat k-pop nie.... last sekali aku pun suka dah... hahaha.. mierah baca nie confirm marah aku nanti.. hahaha. actually Aku yang kalut2 g dekat dia yang tgh sibuk layan kpop tue... bertempek tepi dia.... tanya la dia... yang mana satu dia suka lah apa lah... sekali aku pun terpikat... hahaha..

aku ingat lagi aku pernah buat dia marah time tu kitorang keluar berdua...punya la lama kitorang tunggu bas.. sekali datang prebet... dia nak masuk la...dah lama tunggu bas... kesian dia penat.. sekali aku tahan dia... siap cakap.... ih... muat ke tue.... sebab time tu ada orang lain pun nak masuk... rasanya muat je kalau kitorang nk masuk lagi pun.. tapi aku pun tak tahu kenapa aku jadi macam tue time tue.... muka dia pun dah lain... aku rasa bersalah sangat time tue... maaf ye mierah.. aku harap tue lah kali pertama dan terakhir aku buat dia marah... tak nak tgk dia terluka lagi... huhu

keesokkan tu dia ada exam... aku tak der.... so... aku ambik kesempatan tidur lama la sikit pagi tu... bila dah bangun tengok dia dah balik dari exam dah lama dah..... bising2 je kat luar dengan housemate yg lain.. hahaha... aku pun keluar la dengan muka baru bgun tidur..pastu g lah bersiap diri apa semua.. dah lepas aku siap semua... aku ngadap la laptop.. pastu mierah datang ajak aku makan... dia cakap mcm nie tak silap aku la "aku nak tunggu kau makan sekali, nak kejut kau tadi kesian plak". huhuhuhu..... kesian dia... pastu aku cakap.. aku tak nak lah turun makan, ko g lah turun makan dengan ina... dia pun tak makan lagi.. pastu mierah pun g lah ajak ina... ina pun tak nak turun makan... mierah kembali dengan muka sedih... katanya... ina tak nak turun makan... dia ambik Al-Quran... masuk bilik mengaji.... aku teruskan mengadap laptop <---- teruk kan aku... huhu... pastu lama jugak aku tunggu... mierah tak keluar2 dari bilik... aku g lah tgk dia... tgk2 dia dah terlantar atas katil tidur sambil memeluk Al-Quran dengan muka yang sangat letih.... serius aku kesian dekat dia... aku kejut dia ajak makan..... turun lah kami berdua makan... ngeee~~... maaf ye mierah... nanti kalau ko lapar... tak dak teman nak ajak makan... col aku atau text aku... insyaAllah aku akan teman kau...

Alhamdulillah..... aku lebih dekat dengan Allah setelah kenal rapat dengan mierah... dia banyak mengajar aku erti kehidupan yang sebenar... sekali tu pernah aku rasa down sangat.... sebelum nie kalau aku ada masalah.... aku still boleh hadapinya.... tapi time tu memang aku jatuh...... aku memikirkan tentang kisah silam aku....aku takut kisah silam aku akan berlaku sekali lagi... aku gitau la dia... 

aku ingat lagi dia cakap dekat aku "ko bukan hidup untuk persahabatan tetapi persahabatn itu yang hidup kerana ko syahirah" time tu masalah kawan kan..... malam tu aku fikir dalam-dalam apa yang dia cakap tue... baru aku sedar... aku terlalu memikirkan tentang persahabatan aku sehingga perasaan aku sendri tak terjaga..

ayat-ayat yang selalu dengar dari mulut dia

syahirah, behave yourself
don't break my heart
utamakan yang perlu bukan yang kita mahu...

semua ayat nie tak kan aku lupa mierah..... huhu..

kalau nak diceritakan lagi.... memang tak kan habis..... banyak sangat.... walaupun hanya beberapa bulan ja aku kenal ko mierah..... aku dah mula sayang ko sebagai seorang sahabat....insyaAllah.... diberi umur yang panjang... kita jumpa lagi sem depan ok.... ngee~~

saranghea mierah <3 bogoshipo mierah <3 <--- mierah yg ajar... hihi...

okbai...

3 comments:

Huda Diaz said...

mie yang kiri. betul tak? kalau salah mlunya.
haha

mazmiesya (-_-) said...

aish..... betul lagi..... huhuhu...

siti azra said...

yezza!!ape yang kamu ttg kak teng sume btol..die mmg teman yang sentiase mengingatkan kita ke jalan Allah,,beruntunglah kamu dpat kenal dgan kak teng,,huhu~