Sesungguhnya Solatku, Ibadahku, Hidupku, dan Matiku hanya keranaMu...
all praises to Allah....

Ukhti & akhi

bersedih hati

Assalamualaikum..
bismillah...
"Bila anda bersedih hati,ingatlah pada DIA.Pujuklah diri,”Aku yakin dengan Allah”.InsyaAllah,diri perlu selalu diperingatkan kerana syaitan itu licik dan bijak.Jangan kerana kesedihan hati anda atas luka lama menyebabkan anda berputus asa dan menyalahkan diri.Sesungguhnya,setiap yang berlaku itu adalah tiket kita untuk meraih cinta yang ESA.Ingatlah,perkara buruk yang berlaku itu hanyalah pengkelasan manusia ke atas nasib diri yang tidak terbela,sedangkan pada pandangan Allah semuanya baik belaka."

jom muhasabah diri wahai srikandi Islam pejuang Ilahi

Assalamualaikum...

wahai srikandi Islam yang sentiasa disayangi dan dirindui. 
alhamdulillah....
kita terpilih oleh Allah untuk masih bernafas dan mensyukuri segala nikmat iman, islam, akal dan nikmat2 lain yang tak terhitung dariNya..
alhamdulillah sekali lagi... dapat menghabiskan 4 paper untuk final exam.... actually ada 5... tapi yang last belum tiba lagi... jadi saya update blog dulu ye... ok.. enough about exam...
now, we focus to our main points..
tahu tak apa itu muhasabah diri....?
sebenarnya ianya macam satu proses membaiki diri...
Ambil sedikit masa untuk mengenang kembali perilaku kita sepanjang hari tersebut.... 
hitung balik apa yang kita buat sepanjang hari tu... 
dah bertambah ke amal kebaikan yang kita nak bawak bertemu pencipta kita nanti?
jadi dari situ kita boleh tahu... sejauh mana amalan kita... sekiranya belum cukup... tambahnya lagi untuk hari esok dan seterus2nya... itu perlu nya bermuhasabah diri...


sebenarnya dalam sehari at least sekali pun cukup lah... kalau macam saya... selalunya before tidur time malam...
penghujung hari untuk menghadapi hari esoknya...
jadi
mari kita muasabah diri kita kembali...
sebagai seorang hamba kepada Ilahi...
dan sebagai seorang khalifah di muka bumi....

sudahkah kita menjalankan tanggungjawab kita dengan sebaiknya?
adakah masih terleka dengan nikmat dunia yang mempersona? itulah hakikat di akhir zaman sekarang...
adakah kita masih lalai dalam pengurusan kita terhadap masa? masa itu EMAS...
adakah kita buat tak endah soal hukum ketentuanNya? yang haram dijadikan halal... T_T

bagaimana kedudukan hati kita sekarang ni....?
ambil satu kertas... 
lukis bentuk hati kita...
dan sekiranya sahabat2 semua melakukan satu dosa..
tanda kan satu titik hitam...
dan sahabat2 semua tgk...
berapa banyak titik hitam dekat hati sahabat2 semua...
sekiranya banyak..... HATI TU TELAH MATI.... cepat cari jalanNya..
sekiranya titik hitam tu sikit... AYUH.... kita cari antivirus hati untuk mencuci dosa2 yang kecil itu...
adakah sahbat2 semua peka dengan keadaan sekeliling atau terus hanyut dengan arus jahiliyah yang bergelora?
nauzubillah...

mari sahabat, kita spotcheck iman kita...
kita tetap hambaNya buat selama-lamanya...
kita tidak boleh berhenti dalam melakukan amalan kepadaNya...

bagaimana amalan kita setakat ini?...
adakah dipayung dengan lembaran cintaNya tiap hari?...
atau masih lagi sibuk berchatting dengan kawan di fb?...
yang mana satu sahabat?

bagaimana kita menghabiskan masa kita kini.....??
janganlah kita terpesona dengan duniawi...
kelak merana diri didepan Ilahi di akhirat nanti
sesal tiada berguna lagi.....
time tu dah tak der lagi peluang kedua buat diri menebus kesalahan nanti....

mari kita muhasabah diri kita kembali
dimana kita letak DIA di hati kita, di dalam kehidupan kita?? sebagai yang utamakah??
atau kita telah meletakkn cinta yang tiada penghujungnya??
atau adakah kita telah membelakanginya?.....
solat 5 waktu bila kita tunaikannya?adakah di awal atau dipenghujung waktu solat?

mari kita muhasabah diri kita semula ya....
kita hanya seorang manusia yang sering terleka dan mudah sangat terlupa... kata DR.M melayu muda lupa..
menjadi tanggungjawab sesama kita dalam mengingati antara satu sama lain..... GIVE AND TAKE!
moga kebahgiaan yang kita kecapi di dunia ini
akan terussss kekal sehingga di syurgaNya nanti insyaAllah....
kebahagiaan abadi bersama dengan insan-insan yang disayangi..... ngee~~ <3 <3
menjadi satu cita di hati....
agar kita kan dapat bertemu semula di syurgawi



uhibbukumfillah <3
salam ukhwahfillah <3 <3 <3


p/s : doakan untuk saya last paper nnti 29/3 geology....

Final Exam menjelma tiba

Assalamualaikum...

apa khabar iman sahabat2 semua??
alhamdulillah....

sekarang semua pelajar UiTM seluruh malaysia.... terlibat dengan satu peperiksaan besar iaitu peperiksaan akhir untuk semester kali nie... doakan saya dan sahabat2 dapat melakukan yang terbaik ye..
InsyaAllah...
cuti semester nanti saya start update blog macam selalu ye...
ok... terima kasih..

 

Ayuh Renung Sejenak

video

video kedua penghasilan saya....
sumber gambar : pak cik google..
maaf sekiranya kualiti video ini tidak beberapa bagus...
tapi cuba fahami dan hayati ayat2 yang ini disampaikan...

sejauh mana cinta kita terhadap Creator kita??
adakah cukup bekalan kita untuk bertemu dengan Creator kita nanti??
syurga dan neraka..... mana pilihan kita??
renung sejenak.....

Mengadu pada Allah BUKAN manusia

Assalamualaikum...

apa khabar iman sahabat2 semua.... insyaAllah masih dalam jagaan yang bersih ye... 



Mengadu pada Allah BUKAN manusia... itu lah yang ingin saya kupas pada entri kali ini... sering kita lihat.... manusia pada zaman sekarang ini sering mengadu kepada manusia selain Allah... bukan saya cakap tak boleh... boleh je.... tapi yang paling utama itu adalah.... ALLAH....Allah memilih setiap hamba yang ingin diuji.  Melalui ujian ini, banyak perkara yang boleh dinilai.....sebagai orang Islam, ujian adalah satu momentum... untuk berjaya, bukannya gagal atau menyerah kalah....



Allah mahu kita mengadu kepada-Nya tatkala ditimpa musibah.... bukannya mencari manusia untuk mengadu.....  Mengadu kepada manusia ada kalanya akan menjadikan kita lebih tertekan.... betul tak?? barangkali mereka hanya mahu mendengar tetapi tidak mahu membantu.... barangkali mereka hanya akan mengambil masalah kita sebagai gosip untuk dibincangkan di meja bulat setiap petang.....  Barangkali mereka akan mengambil masalah kita sebagai bahan untuk menyerang kita semula.....jadi tindakan manusia tidak boleh diduga sebenarnya...

Walaubagaimanapun, jika kita mengadu kepada Allah.... sudah pasti Dia sentiasa ada untuk mendengar..... Walaupun tidak dapat melihat, kita dapat merasakanNya sangat setia menemani kita.....Dia akan memberi jalan penyelesaian tanpa kita duga.  Dia akan menyapu kesedihan dan air mata kita dengan rahmatNya yang luas meliputi langit dan bumi......

Allahuakbar!