Sesungguhnya Solatku, Ibadahku, Hidupku, dan Matiku hanya keranaMu...
all praises to Allah....

Ukhti & akhi

FLASHBACK 2011"

Assalamualaikum....

apa khabar iman? InsyaAllah....baik-baik selalu disisi Allah SWT ya....
tinggal beberapa jam lagi nk mencecah tahun baru 2012....
orang kata.... yang lepas biar lepas.... jangan diungkit lagi...
tapi apa yang saya nak tulis ini sebagai..... pengajaran dan pengalaman untuk menjejak kealam baru.....
yg buruk kita jadikan sebagai pengajaran.... dan yang baik kita jadi kan sebagai teladan...insyaAllah...
ingat kembali kenapa perkara2 tersebut berlaku.... di mana silapnya.... dan bermuhasabah diri kembali....

sama2 lah kita flashback balik ye...

tahun 2011.....
> awal tahun = habis spm....... duduk je dekat rumah...... mula aktif dengan dunia blog..... lepas tu ambik lesen motor+kereta sekali.... memang rasa malas sangat nak pergi buat latihan tiap2 hari.... tetapi berkat kesabaran yang ada dalam diri..... semuanya dapat dihadapi dengan mudah... masa test JPJ..... dengan hujan lebatnya time tu...... dengan ada dua pegawai JPJ dalam kereta tu... memnag gelabah habis la.... tapi alhamdulillah..... semuanya LULUS..... hujan hari tu tak henti2.... sampai keesokkannya... Perlis dilanda Banjir sekali lagi..... nauzubillah.....

march = spm result keluar.....spm 2010!..... hurmmmmmmm...... huhu.... beratnya nk type..... tak tahu la kata apa kan.... tapi orang kata..... macam mana keputusan sekali pun.... kena terima dengan redho nya.... walaupun result tak mencapai target yang diinginkan.....tapi alhamdulillah.... dapat menaikkan gred untuk batch kitorg...... sedih tetap sedih la...... tak dapat nak happykan parents kan..... tak pe..... mungkin semua ini ada hikmahnya...


> april = sibuk isi upu..... 8 kolum tu nk isi course apa pun tak tahu la... pening sangat..... time tu... kalut la mencari cikgu-cikgu..... senior2..... pak cik dn mak cik sedare nak tanya course apa yang bagus..... senang dapat keja....
reunion sekolah rendah..... bertemu kembali.... enjoy sangat....



> mei = result upu pulak keluar..... alhamdulillah.... dapat UiTM PULAU PINANG course KEJURUTERAAN AWAM..... memang dah decide nak pergi situ.... dah tak fikir panjang dah..... dapat form 6 n matrik pun still nak pergi situ jugak.... huhu.... hati menyatakan itu tempat yang terbaekk buat pelajar yang malas dan belajar last-last minit macam saya nie...... semoga ada kejayaan di situ... insyaAllah...




> mei until oktober = bermulalah alam baru dan hidup baru di UiTMPP..... di situ dapat kawan luar dari perlis.... dari melaka, kedah, selangor, penang, johor, perak..... yang penting seluruh malaysia la... hehe...
kat situ mula kenal tengku amirah.. maz fazlina, nur farah fatin, ekin zakaria, syaimaa azman, afiqah saberi, syafikah halim.... diorang nie first housemate masa sem 1... sedih.. tawa...riang, gaduh...pujuk rayu(saya la nie) .... kami still bersama... dah satu rumah... dah macam satu keluarga...
classmate, auni sapiee, nurul husna, farah, salmi...
seronok dapat berpuasa dengan kawan-kawan(first time) ... dapat keluar dengan kawan-kawan...
dapat buat experiment kimia sorang2... the best part that i'll never forget....
dekat uitmpp tu jugak lah dapat jumpa kakak2 senior bila join halaqah atau usrah.... tujuan join.... untuk bermuhasabah diri dan lebih mendalami ilmu Islam... insyaAllah..... kak naqibah time tu kak syakirah... adik2nya... farah farhanis, kak hannan, sofwa..... ini yang selalu datang la.... termasuk saya...
final exam, first time..... huhu.... 
ada jugak culture shock dalam diri... tapi bukan dari baik ke buruk...tapi buruk ke baik....alhamdulillah... semoga dapat mengekalkannya....








> november.... result keluar.... check entri ini 
sem dua...masuk kolej..... dapat kolej baru.... DELIMA nama diberi.... jauh sangat dengan tempat nak pergi belajar.... tapi lama-lama ok la tue.... mula-mula bising jugak... sakit kaki la.... panas la... jauh la... penat.... tapi bila difikir2 balik.... bersyukurlah dapat kolej daripada tak dapat kolej.......alhamdulillah...
still berhubung dengan housemate lama walupun dah tak serumah...tapi selalu contact dengan tengku amirah... selalu visit dia.... dia pun selalu visit saya.... rajin mesej..... alhamdulillah.... ukhwah kami masih berpanjangan....
dapat kak naqibah baru.... iaitu kak ibrah... adik2nya.... adibah, farah farhanis, najwa, kak zehan, dan ada la lagi dua tiga orang yang tak dapat dikenal pasti.... sebab baru lagi kan....
alhamdulillah....... seronok sangat...... bertambah lagi ukhwah........

>disember.... dapat g kem under RAKAN PUSAT ISLAM..... alhamdulillah... ditekan kan tentang kejatuhan sisitem kilafah... erti khalifah....tentang jamaah... dapat buddy... kak adawiyah.. dan sekarang.... tengah cuti mid semester...... wah..... cepatnya masa berlalu....

50:50
kesedihan + kegembiran = 2011
sama banyak....
banyak sangat khilaf sepanjang tahun nie sebab tu tak dapat achieve apa yang diinginkan kan...
tapi tak pe....alhamdulillah...
 dapat  masuk U..... syukur sangat2....
hanya Allah dan saya sahaja yang tahu.....

surah ali imran ayat 139: "Dan janganlah kamu (merasa) lemah dan janganlah pula bersedih hati, sebab kami paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang beriman"....

subhanAllah.... begitu dalamnya kasih sayang Allah pada kita adakah kita sedang mengingati ALLAH saat ini...... Sedangkan Allah tak pernah lupa akan hambanya malah cuba memujuk hati yg sedih dan pilu..... marilah sama2 kita muhasabah diri setakat mana ingatan dan amal ibadat kita serahkan pada Allah..... InsyaAllah

habiskan 2011 dengan tabah
dan mulakan 2012 dengan kekuatan dan kesbaran


2 comments:

akubest501 said...

wow...penuh dgn suka duka, gelak ketawa.....hehe....nice

siti azra said...

wah,,syok ek life die..,<3